SÜT İNEKLERİNDE KULLANILAN BESİNLER ve LABORATUVAR PARAMETRELERİ
Süt inekleri için mevcut besinler dört ana kategoriye ayrılır:
- Kuru kaba yemler
- Konsantre yem ve hammaddeler
- Nemli kaba yemler
- Mineral ve diğer takviyeler (Sodyum bikarbonat, canlı maya, MgO vb.)
Genel olarak ruminant beslemedeki değerleri, laboratuarda analiz edilen belirli bir dizi parametreye dayanarak değerlendirilir.
Bunlardan en yaygın şekilde kullanılanlar:
- Kuru Madde – KM (g / kg veya%) Beslemenin su olmayan oranı – kuru madde ne kadar yüksek olursa besin kaynağını o kadar daha konsantre olur.
- Kül (g / kg KM veya %) KM’deki, organik madde olmayan ve bu nedenle yalnızca mineral içeriği hayvan için değerli olan madde miktarı.
- Sindirilebilirlik – S Değeri (%) Kuru maddede bulunan organik maddenin sindirilebilirliği.
- Metabolize Edilebilir Enerji – ME (MJ / kg KM) Sindirim, gazlar ve idrardaki kayıpları hesaba kattıktan sonra inek için gerçekten mevcut olan enerji.
- Mayalanabilir Metabolize Edilebilir Enerji – MME (MJ / kg KM) Rumen mikropları için potansiyel olarak mevcut ME miktarı.
- Nötr Deterjan Fiber – NDF (g / kg KM veya %) Toplam lif içeriği, aynı zamanda yemin hacimliğini de gösterir.
- Ham Protein – HP (g / kg KM veya %) Protein olmayan azot ve gerçek protein dahil olmak üzere toplam azot içeriği.
- Rumen Parçalanabilir Protein – RDP (g / kg KM veya %) Rumen mikropları için mevcut azot miktarı.
- Sindirilebilir Undegradable Protein – SUP (g / kg KM veya %) Rumenden parçalanmadan geçen sindirilebilir azot miktarı.
Bazı laboratuvarlar ölçümleri g / kg olarak bildirirken, diğerleri analizlerinde yüzdeleri kullanmaktadır. G / kg’yı % ‘ye dönüştürmek için 10 ile bölün.%’ yi g / kg’a dönüştürmek için 10 ile çarpın.
Asit Deterjan Fiber (ADF), şeker ve nişasta içeriği, laktik ve bütirik asit içerikleri, amonyak azotu, Hızlıca Bozulan Protein (QDP) ve Yavaşça Bozulan Protein (SDP) dahil olmak üzere bir dizi başka önlem de beslemeleri karakterize etmek için çeşitli şekillerde kullanılır.
Kaynak: https://dairy.ahdb.org.uk/technical-information/feeding/feed-analysis/#.XRRriOgzZPY